Un viatge a la ciutat de clownia, la ciutat utòpica

La Ciutat de Clownia, un lloc on tot és possible

Un viatge a la ciutat utòpica, en un món millor

Des de Sounds Good et convidem a emprendre un viatge a la ciutat de Clownia, la ciutat de la utopia. I és que el Festival de Clownia va ser creat pel grup Txarango representació de la ciutat llunyana, i de la història d’un món millor. Per a ells, Clownia representa un lloc on tot és possible. Representa un espai de percepció, de reflexió i intercanvi. També és un homenatge als pobles petits i a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), poble on han crescut els integrants del grup i on té lloc el festival. Aquest 2020 el festival celebra el seu 7è aniversari, després d’aconseguir triplicar la població del municipi durant el festival el 2019 i exhaurir totes les entrades en només 10 dies.

L’any passat els assistents van poder gaudir de concerts de diversos grups com Buhos, Doctor Prats i Green Valley. També d’Itaca Band, Joan Dausà, Oques Grasses o Judit Nedderman entre d’altres. Tot i que aquest any encara no coneixem la programació, el que sí sabem és que se celebrarà els dies 25, 26, 27 i 28 de juny. Això sí, com sempre, podrem gaudir de l’actuació d’alguna banda internacional que Txarango ha conegut al llarg de la seva carrera musical. A més, està confirmat que actuarà el grup fundador. I aquest any, t’animes amb un viatge a la ciutat de Clownia?

Assistents a la 4ªedició de Clownia a la Plaça Major de Sant Joan de les Abadesses
Assistents a la 4ªedició de Clownia a la Plaça Major de Sant Joan de les Abadesses
Font: Flickr: Violeta Palazón

Espais

El poble compta amb tres espais principals pel festival: l’Escenari de la Plaça Major, l‘Escenari Àgora (que es considera el Cor de Clownia) i l’Escenari Principal. A més, cal destacar la importància de l‘Espai Consciència: un lloc on participar, reflexionar i profunditzar sobre la configuració actual de la societat. Això es fa a través de xerades, trobades, tallers, intervencions artístiques i fires. Totes aquestes activitats tenen lloc en una carpa de circ que s’instal·la en el camp de futbol del costat del recinte els divendres i dissabtes.

La cultura com a eina de canvi i transformació social

Clownia entén la cultura com una part intrínseca a totes les persones, i per això realitza diferents activitats i reivindica el paper de les arts com a elements vertebradors de les comunitats. I és a través de la cultura que el festival pretén contribuir a la transormació de la societat, ajudant a comprendre i actuar críticament per superar la desigualtat.

Per aquest motiu des del 2016 Clownia forma part de la plataforma Cultura amb Causa: un moviment que reivindica l’ús de la cultura com a eina de transformació social. Aquest, neix de la unió de sis festivals: Clownia, Esperanzah!, Rototom Sunsplash, Festiculum; BarnaSants i Canet Rock.

A més, Clownia anuncia públicament els seus valors principals. Aquests són: el dret i la accessibilitat a la cultura, el territori i la comunitat, un espai lliure de discriminacions i la solidaritat i la justícia global. També una economia social i solidaria, l’anticapitalisme i el feminisme, i la sostenibilitat i el medi ambient.

La música com a eina transformadora personal

Des de Sounds Good creiem que no només la cultura té un paper vital en la societat, també la música, com ha evidenciat Jauset Barrocal. Un festival com Clownia no només pot aportar lleure, sinó incomptables beneficis. I és que la música és una eina transformadora personal. Tal com indica Jordi Àngel Jauset Barrocal en el seu estudi «Música y neurociencia: la musicoterapia». En ell, fa aquest esment: «Cuando escuchamos música que nos gusta, se activan determinadas sustancias químicas en nuestro organismo que actúan sobre el sistema nervioso central. Se estimula la producción de neurotransmisores (dopamina, exitocina, endorfinas…) obteniéndose un estado que favorece la alegría y el bienestar general».

Queda demostrat doncs, científicament per Jauset Barrocal, que la música té efectes directes sobre les emocions i el benestar de les persones. A la vegada, aquests repercuteixen en forma de benefici cap a la salut. Un motiu més per emprendre aquest viatge a la ciutat de Clownia i no perdre’t el festival!

Logotip del Festival de Clownia, Un viatge a la ciutat de Clownia 2014
Logotip del Fesival de Clownia de Vimeo.
Fotograma realitzat per Mashup Barcelona

Com arribar?

Si veniu en transport públic, recomanem anar en tren fins a Ripoll i des d’allà surten autobusos regulars fins a Sant Joan de les Abadesses. A més, durant el festival hi ha autobuos de reforç des de Ripoll propis del Clownia Festival, amb el mateix preu que el billet original.

Si véns amb el teu propi cotxe et recomanem que segueixis les instruccions de https://www.google.es/maps/preview .

On allotjar-se?

El propi recinte permet l’acampada lliure que ve inclosa en el preu (que sol rondar els 40€, tot i que per a l’edició d’aquest 2020 encara no han sortit les tarifes).

Camping Pardines: preu molt econòmic a causa d’una col·laboració amb el festival.

Alberg Rural Ruta del Ferro: preu econòmic i situació ideal.

€€€ Hotel Les Planes del Grau: antiga masia del segle XIV totalment restaurada.

Referències de les fonts científiques usades

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *